Masak Lemak Tempoyak

/
0 Comments
Bahan-Bahan
  • 1 Ikan Terubuk Masin Sarawak [dipotong sederhana besar]

Bahan A

  • 3 ulas bawang merah            
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inchi halia
  • Cili padi [ikut banyak mana suka]

Bahan B.

  • 1 batang serai [ketuk] 
  • 2 atau 3 keping asam keping
  • 1 sudu besar tempoyak
  • 1 gelas santan [ikut banyak mana ikan masin]
  • Daun kunyit [hiris halus]
  • Minyak
  • Ajinomoto
  • Sos nampla atau garam [kena rasa sebab ikan dah masin]

Cara:


Bahan A, kisar sehingga halus. panaskan minyak, masukkan bahan A hingga naik bau. masukkan semua bahan B dan ikan masin. renih hingga masak. Siap.



Sumber: CatLady - http://eforum3.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&ptid=157069&pid=5242530


You may also like